Proso – žito z alkalnim učinkom, ki lahko pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Že 10 g semena vsebuje dnevno količino mineralov, ki jih organizem potrebuje. Ima veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Med vitamini je največ vitamina E in vitaminov iz skupine B, predvsem biotina.
Proso vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, katero organizem lahko izkoristi. Ta koristi zobni sklenini, trdnosti nohtov in čvrstosti las. Vsebuje tudi precej beljakovin, od tega kar osem esencialnih aminokislin, kar je zelo zanimivo tudi za vegetarijance oziroma vegane. Uživanje prosa dokazano izboljšuje vid in je izjemno učinkovito naravno zdravilo pri kožnih težavah in s tem povezanimi alergijami.
Neoluščeno proso zvečer namočimo v vodi, ki si ga naslednji dan pripravimo za zajtrk ali kasnejši obrok. Proso lahko zmeljemo v kavnem mlinčku in ga dodamo raznim jedem, od kosmičev, smoothijev, solatam, jogurtu,.. Če si samostojno pripravljamo smoothie ga lahko zmeljemo kar v blenderju skupaj s sadjem.
Pogosteje v prehrani uporabljamo oluščeno proso oziroma proseno kašo, predvsem kot priloga jedem ali kot dodatek v zelenjavnih juhah, v mleku za zajtrk z dodatkom semen, oreščkov, marmelade, medu ipd. Kašo kuhamo na vodi ali mleku 10-15 minut v razmerju 1:1.
Izdelek lahko vsebuje sledi glutena, zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.