Ječmen z luščenjem postane ješprenj. Ječmenove jedi vsebujejo večje vrednosti beta-glukanov, prehranskih vlaknin, ki povečajo volumen v prebavnem traktu in vežejo nase škodljive snovi ter jih odstranjujejo iz organizma.
Ječmen je žito, bogato z maščobami, vsebuje malenkost manj beljakovin, kot na primer pšenica. Danes se večina ječmena goji za pripravo piva, kvasa in slada. V naši prehrani ga uporabljamo razmeroma malo, verjetno premalo, saj je ječmen edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino, za življenje potrebnih elementov in snovi.
Ječmenova moka predstavlja bogat vir vlaknin, lahko znižuje holesterol, blagodejno vpliva na zdravje srca in znižuje holesterol v krvi. Uporablja se predvsem v mešanici z drugimi mokami, saj je zelo »težka«. Kruh narejen z mešanico ječmenove moke bo ostal dalj časa svež. Priporočajo se tudi vroči obkladki iz ječmenove moke in mleka na vnete čire ali pri obolelih sklepih pri sklepni revmi, putiki ali protinu. Moko lahko tudi zavremo s kisom in jo kot obkladke polagamo na obolela mesta.
Izdelek vsebuje alergene (gluten).
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.