Pirini otrobi predstavljajo trdi zunanji del zrna. Vsebujejo veliko količino beljakovin, prehranskih vitaminov, vlaknin in mineralov ter malo nasičenih maščob in natrija. Otrobi urejajo prebavo in vsebujejo veliko ostalih koristnih snovi.
Otrobe lahko dodamo k večini jedi, kjer sicer uporabljamo navadno moko, npr. pri peki kruha, za palačinke, peciva. Obnesejo se tudi kot dodatek h kosmičem, skuti ali jogurtu za zajtrk. Zelo so uporabni tudi za zgoščevanje omak, pri pripravi polpetov in drugih jedi.
Nasvet “zamenjaj rafinirana za polnovredna žita” utemeljuje ogromen kup znanstvenih dokazov, ki višji vnos polnovrednih žit povezuje z znižanim tveganjem za koronarno srčno bolezni, kardiovaskularne bolezni, več vrst rakasti obolenj, ter umrljivostjo iz vseh vzrokov, tako zaradi nalezljivih kot nenalezljivih bolezni.
Izdelek vsebuje alergene.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.