Ovseni rižek je pravzaprav oluščen oves, predstavljamo pa si, da je ime dobilo po široko razširjeni prilogi, rižu, znanem po celem svetu, saj se lahko ovseni rižek uporablja prav enako kot navaden riž.
Oves predstavlja neprecenljiv vir energije in nekateri ga poznajo kot zdravilno žito. Ovsena kaša oziroma rižek, ovseni kosmiči in zdrob so visoko hranljive, polnovredne jedi. Oves vsebuje veliko beljakovin, maščobnih kislin in vitaminov B, predvsem vitamina B1. To je lahko tudi idealna hrana za čiščenje organizma in zniževanje holesterola. Pomirja živčno napetost in umirja.
Vsebuje obliko topne vlaknine, ki se imenuje ovseni beta glukan in je še posebej skoncentriran v zunanjih slojih žitnih zrn. Glede na večino raziskav, so beta glukani posebej pomembni za zniževanje holesterola.
Oves je sicer precej siromašen z lepkom, vendar vsebuje specifično beljakovino imenovano avenin, ki ima pozitivno delovanje na človeški organizem. Ovsene jedi priporočajo strokovnjaki za prehrano ob pomanjkanju energije in neješčnosti, umski preobremenitvi, tesnobnosti, depresijah in nespečnosti.
Ovseni rižek lahko skuhamo s suhim ali svežim sadjem, oreščki, lešniki, semeni. Lahko ga osladimo z medom in koščki čokolade. Kuhani ovseni rižek lahko nadomesti jedi iz riža ali ga uporabljamo za pripravo zdravih in okusnih solat in sladic.
Zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami, izdelek lahko vsebuje sledi glutena.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.