Ste vedeli, da lahko luščine ajde uporabimo za polnilo vzglavnika? Ajdove luščine so naraven antioksidant, ki deluje antivirusno in blago antibakterijsko.
Ajda je zelo stara poljščina, ki jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila. Ima nizek glikemični indeks in je zato lahko prebavljiva. Je ena redkih žit, ki ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo. Ajda naj bi v prehrani zmanjšala tveganje za visok holesterol in visok krvni tlak.
Zelo pomembno vlogo igra pri ožilju, saj vsebuje flavonoide, s pomočjo katerih lahko uničuje rakave celice. Vsebuje antioksidante, ki lahko delujejo protivnetno, probiotično in tako pripomorejo proti boleznim srca. Poleg tega lahko izboljša imunski sistem. Ajda, glede na ostala žita, vsebuje mnogo več beljakovin in tudi mineralnih snovi: baker, magnezij, selen ter ostale vitamine.
Ko je rastlina ajde v polnem razcvetu, nabiramo cvetove in liste, ki se lahko uporabljajo za čaje in zeliščne pripravke. V prehrani uporabljamo predvsem ajdovo kašo (kar pomeni oluščeno ajdo) in ajdovo moko, ki jo pridobimo z mletjem.
Če ste lastnik domačega mlina, si lahko neoluščeno ajdo zmeljete sami in tako dobite najbolj svežo moko.
zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami, izdelek lahko vsebuje sledie glutena.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.