Ajdova moka je odličen dodatek pri pripravi jedi, ki prispeva k vnosu različnih hranil, po drugi strani pa ne vsebuje glutena. S tem je primerna tudi za vse, ki so preobčutljivi na to beljakovino.
Ajda ima nizek glikemični indeks, ima visoko vsebnost vlaknin in je zato lahko prebavljiva. Je ena izmed žit, ki ne vsebuje glutena. Ajda, glede na ostala žita, vsebuje veliko več beljakovin in mineralnih snovi (baker, magnezij, selen) ter ostalih vitaminov.
Ajdova moka igra zelo pomembno vlogo pri zdravem ožilju, saj vsebuje flavonoide, s pomočjo katerih lahko uspešno uničuje rakave celice, vsebuje antioksidante, ki lahko delujejo protivnetno, probiotično in tako pripomorejo proti boleznim srca, razen tega pa krepi imunski sistem. Ajda, glede na ostala žita, vsebuje mnogo več beljakovin in tudi mineralnih snovi: baker, magnezij, selen ter ostale vitamine.
Mletje neoluščene ajde s kamni daje ajdovo moko temno sive barve. Uporablja se v kuhinji, kot nadomestek druge moke ali kot dodatek različnim jedem. Iz nje pripravimo odličen ajdov kruh, v katerega običajno primešamo pšenično moko v razmerju 1:3, ajdove žgance, palačinke, biskvite, mafine in druge.
Kar je dobro vedeti: ajdovo moko je pred pripravo priporočljivo popariti z vročo vodo, da se testo lažje oblikuje, zlepi, saj ajda ne vsebuje glutena (lepka), kar lahko povzroči, da se testo drobi.
Zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami, izdelek lahko vsebuje sledi glutena.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.