Rž je krušno žito in spada v družino trav, najbolj poznamo rženo moko, ki se primeša pšenični, da kruh ostane svež dlje časa. Žito rži je precej podobno pšenici, vendar se razlikujeta po vsebnosti beljakovine glutena, katerega ima rž manj. Je bogatejša z vlakninami in zato lažje prebavljiva.
Rž ima manjšo vsebnost škroba, zato je primerna tudi za ljudi s sladkorno boleznijo. Žito vsebuje veliko vlaknin, ki so ključne za zdravo presnovo ter mineralov, od mangana, selena, fosforja, magnezija, cinka in kalija. Med drugim se ponaša z vsebnostjo vitaminov, A, E, B6, B5 in K, niacinom, tiaminom, riboflavinom in folno kislino.
Če imate svoj mlinček za mletje žit si lahko zmeljete rž v rženo moko in imate najbolj sveže sestavine za pripravo kruha, sladic ali drugih jedi. S kosmičnikom si pripravite najbolj okusne ržene kosmiče, za zdrav zajtrk.
Izdelek lahko vsebuje sledi glutena, zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.