Ali veste kaj daje koruzi lepo rumeno barvo? Preberite spodaj za več informacij.
Koruza je lepe rumene barve, kar ji daje eden izmed karotenoidov, kriptoksantin, ki kot močan antioksidant krepi naš imunski sistem.
Koruza ima veliko topnih vlaknin in posledično nizek glikemični indeks, ki odseva hitrost prebave in absorpcije živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. Glikemični indeks pomeni razvrščanje živil glede na to, kako hiter je porast glukoze v krvi po njihovem zaužitju.
Koruzna moka ne vsebuje glutena, zato jo je potrebno za peko kruha mešati s pšenično ali drugo moko. Koruza ima nekoliko sladkast okus, zato je moka primerna za uporabo pri peki slaščic (tort, peciv ipd.). Le kdo pa ne pozna domačega recepta za pripravo postrvi, kjer ribam daje koruzna moka prav poseben okus. Uporabimo ga lahko tudi za pripravo njokov, svaljkov ali žličnikov za poseben, polnejši okus.
Zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami, izdelek lahko vsebuje sledi glutena.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.