Piro prištevamo med prvotno gojena žita, ima veliko pozitivnih učinkov na telo. Ker pleva varuje zrno pred onesnaženjem s polutanti, ima pira prednost pred ostalimi žitaricami. Res je, da pira vsebuje gluten, a je beljakovinska struktura drugačna od pšeničnega glutena, zato jo lahko uživajo tudi nekateri ljudje, ki so manj občutljivi na gluten.
Tudi pleve niso za zavreči, lahko jih uporabljamo kot posebno naravno polnilo za vzglavnike; naravno zdravilstvo jim pripisuje učinkovitost pri mirnem in sproščujočem spanju in zmanjšanje oziroma prenehanje hudih glavobolov. Pleva se z lahkoto prilagodi zunanji temperaturi, zato preprečuje pregrevanje kože in tako zagotavlja prijetno posteljno mikroklimo. Če bi potrebovali pleve, luščine pire, nam pišite na info@biopodgrajsek.si.
Najpomembnejša in najboljša lastnost oluščene pire, pirine kaše in drugih izdelkov iz tega žita, je zagotovo njena vsebnost beljakovin. V njej najdemo tudi veliko ključnih aminokislin in ogljikovih hidratov, ki lahko pomagajo strjevati kri in stimulirajo imunski sistem našega organizma. Vsebuje ogromno vitaminov in mineralov, med drugim nenasičene maščobne kisline, ki varovalno vplivajo na zdravje srca in ožilja.
Piro lahko uporabljamo na različne načine, odvisno od naše iznajdljivosti in kuharskih sposobnosti. Lahko si vzgojimo lastne kalčke, ki imajo večjo vitaminsko vrednost in so lažje prebavljivi. Zrna namočimo in kuhamo 30-45 minut, uporabimo jih lahko kot prilogo ali glavno jed z omakami, prelivi, dodatek k solati, v juhah, enolončnicah…
Za vas ponujamo tudi piro, stisnjeno v kosmiče, piro, zmleto v moko (belo (keksi, pecivo) in polnovredno), zdrob in otrobe.
Vsa žita in moke je možno dobiti tudi v večjih pakiranjih: 5, 10 kg ali več. Pišite nam na info@biopodgrajsek.si in z veseljem vam bomo pripravili ponudbo.
Izdelek vsebuje alergene (gluten).
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.