Ječmen z luščenjem postane ješprenj. Ješprenj oziroma ječmenovo kašo najbolje poznamo kot sestavino za ričet, čeprav je to žito mogoče uporabiti še na 100 drugih načinov. Ste že poskusili ječmenovo solato?
Ječmen je žito, bogato z maščobami, vsebuje nekaj manj beljakovin, kot na primer pšenica. Danes se večina ješprenja goji za pripravo piva, kvasa in slada. V naši prehrani ga uporabljamo razmeroma malo, verjetno premalo, saj je ječmen edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino, za življenje potrebnih, elementov in snovi.
Ješprenj je potrebno namakati, običajno čez noč, nato še približno 40 minut kuhati v slani vodi. Tako kuhano žito s pridom uporabimo v raznih juhah, enolončnicah, odličen je tudi v “ješprenjoti”, ki jo skuhamo kakor običajno rižoto. Odlično se poda h gobam, dušenim bučkam, lahko ga uporabimo za nadev zelenjavi, namesto riža ali kot sestavino za polpete.
Izdelek vsebuje alergene (gluten).
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.