Žito rži je precej podobno pšenici, vendar se razlikujeta po vsebnosti beljakovine glutena, katerega ima rž manj. Je bogatejša z vlakninami in zato lažje prebavljiva.
Ržena moka je značilno temnejše barve, kot je tudi samo žito, poznano pa po svojih lastnostih, da hrani, ki ji dodamo rženo moko, da bolj poln okus, svežino in obstojnost. Moka se najpogosteje uporablja pri peki kruha v kombinaciji s pšenično moko.
Rž ima manjšo vsebnost škroba, zato je primerna tudi za ljudi s sladkorno boleznijo. Žito vsebuje veliko vlaknin, ki so ključne za zdravo presnovo ter mineralov, od mangana, selena, fosforja, magnezija, cinka in kalija. Med drugim se ponaša z vsebnostjo vitaminov, A, E, B6, B5 in K, niacinom, tiaminom, riboflavinom in folno kislino.
Izdelek lahko vsebuje sledi glutena, zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.