Ajdova kaša vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, je lahko prebavljiva in ne vsebuje glutena. Velja za odlično prilogo ali samostojen lahek obrok z raznimi omakami in prelivi.
Ajda je zelo stara poljščina, ki jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila. Ima nizek glikemični indeks, visoko vsebnost vlaknin in je zato lahko prebavljiva. Je eno redkih žit, ki ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo. Ajda, glede na ostala žita, vsebuje veliko več beljakovin in mineralnih snovi: baker, magnezij, selen ter ostalih vitaminov.
Zelo pomembno vlogo igra pri ožilju, saj vsebuje flavonoide, s pomočjo katerih lahko uničuje rakave celice. Vsebuje antioksidante, ki lahko delujejo protivnetno, probiotično in tako pripomorejo proti boleznim srca. Poleg tega lahko izboljša imunski sistem. Ajda, glede na ostala žita, vsebuje mnogo več beljakovin in tudi mineralnih snovi: baker, magnezij, selen ter ostale vitamine.
Ajdova kaša v kuhinji
Ajdovo kašo kuhamo v vreli (slani) vodi 10 -15 minut. Uporablja se pri mnogih jedeh. Poznana je kot najbolj zdrava »kmečka« priloga. Poda se k vsem jedem, namesto riža ali testenin je odličen dodatek. Skupaj s proseno kašo jo dodamo k raznim zelenjavnim juham za polnejši okus. Lahko jo pečemo, pripravimo z različnimi vrstami zelenjave, tudi z jabolki je odlična – kot desert.
Zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami, izdelek lahko vsebuje sledi glutena.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.