Proso je žito z alkalnim učinkom, kar pomeni, da lahko pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Že 10 g semena vsebuje dnevno količino mineralov, ki jih organizem potrebuje. Ima veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Med vitamini je največ vitamina E in vitaminov iz skupine B, predvsem biotina.
Proso vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, katero organizem lahko izkoristi. Omenjena kislina pozitivno vpliva na zobno sklenino, trdnost nohtov in čvrstost las. Vsebuje tudi precej beljakovin, od tega kar osem esencialnih aminokislin, kar je zelo zanimivo tudi za vegetarijance oziroma vegane. Uživanje prosa dokazano izboljšuje vid in je izjemno učinkovito naravno zdravilo pri kožnih težavah in s tem povezanimi alergijami.
Prosena moka je v večini dodatek pri peki kruha, kjer jo najpogosteje mešamo s pšenično moko, pirino ali drugo. Bio prosena moka je primerna tudi za zgoščevanje omak. Dobro jo je najprej popariti kot koruzno in ajdovo moko. Odlična je tudi kot dodatek za maso palačink ali pri peki peciv in sladic. Z dodatkom prosene moke, bomo naredili bolj pester okus, telesu pa bomo zagotovili dodatne vitamine in minerale.
Izdelek lahko vsebuje sledi glutena, zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.