Ali veste kaj daje koruzi lepo rumeno barvo? Preberite spodaj za več informacij.
Koruza je lepe rumene barve, kar ji daje eden izmed karotenoidov, kriptoksantin, ki kot močan antioksidant krepi naš imunski sistem.
Koruza ima veliko topnih vlaknin in posledično nizek glikemični indeks, ki odseva hitrost prebave in absorpcije živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. Glikemični indeks pomeni razvrščanje živil glede na to, kako hiter je porast glukoze v krvi po njihovem zaužitju.
Koruzni zdrob sestavljajo večji delci grobo mletega meljaka, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, delež maščobe pa je nizek. Priprava: koruzni zdrob oziroma polento vedno kuhamo v razmerju 1:2,5, kar pomeni 1 del (npr. skodelica) polente in 2,5 (do 3) deli tekočine. Naš koruzni zdrob ni predhodno obdelan, zato ga kuhamo nekoliko dlje kot instant zdrob (cca 10-15 min).
Zaradi predelave v obratu z ostalimi žitaricami, izdelek lahko vsebuje sledi glutena.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.